Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Zmienność jakości ziarna pszenicy na przestrzeni 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej
Variation of wheat grain quality over the 20 years of Poland’s membership in the European Union
10.15199/61.2024.5.1
ANNA SZAFRAŃSKA
nr katalogowy: 150883
10.15199/61.2024.5.1
Streszczenie
Celem pracy było określenie zmian jakości ziarna pszenicy uprawianej w Polsce, na przestrzeni 20 lat obecności naszego kraju w strukturach Ue. Za gadnienie omówiono na podstawie wyników badań realizowanych w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB w latach 2004-2024. Mate riał do badań stanowiły próbki ziarna z towarowej produkcji rolniczej, dostarczone w danym roku za pośrednictwem Ośrodków Doradztwa Rolnicze go z różnych rejonów Polski. Wartość technologiczną ziarna pszenicy określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: gęstość ziarna w sta nie zsypnym, zawartość białka, ilość glutenu, liczbę opadania. Wyniki badań wskazują na zróżnicowanie omawianych parametrów zarówno w danym roku zbioru ziarna, jak i pomiędzy kolejnymi latami badań, w dużej mierze spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi w okresie wegetacji roślin i/lub zbioru ziarna. Ziarno pszenicy o minimalnych cechach jakościowych odpowiednich do przetwórstwa na cele konsumpcyjne, tj. zawartości białka >11,5%, wskaźniku sedymentacyjnym Zeleny’ego >30 cm3, gęstości ziarna w stanie zsypnym >76 kg/hl i liczbie opadania >220 s stanowiło od 23 do 71% partii ziarna obecnych na rynku.
Abstract
The aim of this study was to determine changes in the quality of wheat cultivated in Poland over 20 years in EU. The article included research carried out at Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB during 2004-2024 harvest years. The wheat samples were delivered in each year through Agricultural Advisory Center from different region of Poland. The technological value of wheat was characterized by test weight, protein content, gluten content, falling number. The research results indicate the diversification of the discussed parameters both in a given year of grain harvest and between subsequent years of research, largely caused by unfavourable weather conditions during the vegetation period and/or grain harvest. Wheat grain with minimum quality parameters suitable for baking purpose (protein content >11.5%, Zeleny index. 30 cm3, test weight >76 kg/hl and falling number >220 s constituted from 23 to 71% of grain present on the market.
Słowa kluczowe
pszenica
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
wheat
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Asseng S., P. Martre, A. Maiorano, R.P. Röt ter, G.J. O’Leary, G.J. Fitzgerald i in. 2019. Climate change impact and adaptation for wheat protein. Global Change Biol. 25, 155-173. [2] Atchison J., L. head, A. Gates 2010. Wheat as food, wheat as industrial substance; comparative geographies of transforma tion and mobility. Geoforum 41, 236-246. [3] Bailey-Serres J., J.e. Parker, e.A. Ainsworth, G.e.D. Oldroyd, J.I. Schroeder. 2019. Genet ic strategies for improving crop yields. Na ture 575, 109-118. [4] Barutcular C., M. yildirim, M. Koc, h. Dizlek, C. Akinci, A. el Sabagh i in. 2016. Quality traits performance of bread wheat geno types under drought and heat stress con ditions. Fresen. Environ. Bull. 25, 6159-6165. [5] Becker-Reshef, I., e. Vermote, M. Lindeman, C. Justice. 2010. A generalized regres sion-based model for forecasting winter wheat yields in Kansas and Ukraine using MODIS data. Remote Sens. Environ. 114, 1312-1323. [6] Békés, F., C.W. Wrigley. 2016. The protein chemistry of cereal grains w encyclopedia of food grains. eds. C. Wrigley, h. Corke, K. Seetharaman and J. Faubion (Oxford, UK: Academic Press), 98-108. [7] COBORU 2024. Krajowy Rejestr Odmian (KR) https://www.coboru.gov.pl/pl/kr/kr. Dostęp 20.09.2024 [8] Dong B. D., X. Zheng, h. Liu, J.A. Able, h. yang, h. Zhao i in. 2017. effects of drought stress on pollen sterility, grain yield, abscisic acid and protective enzymes in two winter wheat cultivars. Front. Plant Sci. 8, 1008. [9] european commission. Cereals production https://agridata.ec.europa.eu/extensions/ DashboardCereals/CerealsProduction. html# dostęp: 10.11.2023. [10] Fernie e., D.K.y. Tan, S.y. Liu, N. Ullan, A. Khoddami. 2022. Post-anthesis heat influences grain yield, physical and nutri tional quality in wheat: a review. Agricul ture 12, 886. [11] Główny Urząd Statystyczny 2005. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2004 r. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnych-i ogrodniczych-w-2004-r-,9,2.html dostęp 20.09.2024 [12] Główny Urząd Statystyczny 2023. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i- ogrodnicze/wynikowy-szacunek-glow nych-ziemioplodow-rolnych-i-ogrod niczych-w-2023-roku,5,22.html?pdf=1 dostęp 23.06.2024. [13] Główny Urząd Statystyczny 2024. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i ogrodnicze/wstepny-szacunek-glownych ziemioplodow-rolnych-i-ogrodniczych-w 2024-roku,3,18.html. dostęp 20.09.2024 [14] Kamir e., F. Waldner, Z. hochman. 2020. estimating wheat yields in Australia using climate records, satellite image time se ries and machine learning methods. Isprs J. Photogramm 160, 124-135. [15] Lee B. h., P. Kenkel, B.W. Brorsen. 2013. Pre-harvest forecasting of county wheat yield and wheat quality using weather in formation. Agr For. Meteorol 168, 26-35. [16] Miziołek D., R. Pytkowska, K. Serafin, ł. Zaremba. 2024. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2023 r. Główny Urząd Statystyczny 2024. https://stat.gov.pl/ obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcja upraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2023 roku,9,22.html dostęp 20.09.2024 [17] Nuttall J. G., G.J. O’Leary, J.F. Panozzo, C.K. Walker, K.M. Barlow, G.J. Fitzgerald. 2017. Models of grain quality in wheat-a re view. Field Crop Res. 202, 136-145. [18] Pei h., y. Li, y. Liu, P. Liu, J. Zhang, X. Ren, Z. Lu. 2023. Chromatin accessibility land scapes revealed the subgenome-divergent regulation networks during wheat grain development. aBIOTECH 4, 8-19. [19] Peng y., y. Zhao, Z. yu, J. Zeng, D. Xu, J. Dong, W. Ma. 2022. Wheat quality for mation and its regulatory mechanism. Front. Plant Sci. 13. [20] Rothkaehl J. 2015. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2014 r. Przegląd Zbożowo-Młynar ski 58 (3), 2-8. [21] Rozporządzenie Komisji (We) nr 687/2008 z dn. 18 lipca 2008 r. ustanawiające pro cedury przejęcia zbóż przez agencje płat nicze lub agencje interwencyjne oraz me tody analizy do oznaczania jakości zbóż. Dz.U.Ue.L.2008.192.20 [22] Santos C. S., e. habyarimana, M.W. Vas concelos. 2023. editorial: the impact of cli mate change on nutrient composition of staple foods and the role of diversification in increasing food system resilience. Front. Plant Sci. 14, 1087712. [23] Statistic 2024. Gross production eU-27. Update 29.08.2024 [24] Szafrańska A. 2016. Wartość technologicz na ziarna pszenicy ze zbiorów 2016 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 59 (6), 50-54. [25] Szafrańska A. 2024. Wartość technologicz na ziarna pszenicy ze zbiorów 2024 roku w Polsce. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 64(6), 24-33. [26] Tao F., L. Zhang, Z. Zhang, y. Chen. 2022. Designing wheat cultivar adaptation to fu ture climate change across China by cou pling biophysical modelling and machine learning. Eur. J. Agron. 136, 126500. [27] Toscano P., L. Genesio, A. Crisci, F.P. Vaccari, e. Ferrari, P. La Cava i in. 2015. empirical modelling of regional and national du rum wheat quality. Agr For. Meteorol 204, 67-78. [28] USDA 2024. Anrew Sowell, coordinator. Wheat Outlook: September 2024. eco nomic Research Service. Situation and Outlook Report https://www.ers.usda.gov/ webdocs/outlooks/110018/whs-24i.pdf?v =5230.5 dostęp 20.09.2024 [29] Zahra N., M.B. hafeez, A. Wahid, M.h.A. Masruri, A. Ullah, K.h.M. Siddique i in. 2023. Impact of climate change on wheat grain compostion and quality. J. Sci. Food Agr 103, 2709-3209. [30] Zhang Q., L. Zhang, h. Bi. 1997. The ab sorption, accumulation and translocation of nitrogen and their relationships to grain protein content in spring wheat variety. Acta Agronomica Sin. 23, 712-718. [31] Zhang X., Z. Shi, D. Jiang, P. högy, A. Fang meier. 2019. Independent and combined effects of elevated CO2 and post-anthesis heat stress on protein quantity and quality in spring wheat grains. Food Chem. 277, 524-530.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 150883
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH